top of page
  • Writer's pictureNagy Boldizsár

Tényleg olyan romantikus lenne Jane Austen-hősnőnek lenni?


Valamiért még mindig tinilányok milliói rajonganak Austen regényeiért, és nem győznek sóhajtozni amiatt, mennyivel jobb volt minden akkor, a 19. század közepén, Angliában. Komolyan? Szerintem kicsit újra kellene ezt gondolni! Tíz indokot szedtem most össze, miért nem lenne jobb Austen-regényben élni, de a sort lehet folytatni, azt hiszem, a végtelenségig!


1. A szüleid már körülbelül tizenhárom éves korodtól kezdve amiatt aggódnának, vajon el akar-e majd venni téged bárki, és kínosabbnál kínosabb jeleneteket szerveznének annak érdekében, hogy összehozzanak az Igazival.

2. A szorongás csak fokozódna 18 éves korod után, amikor a szüleid már lemondtak arról, hogy bárki is érdemesnek tart arra, hogy udvaroljon neked. Hogy ki a hibás, ha még mindig hajadon vagy? Naná, hogy te!

3. Bálok: lehet, hogy a filmadaptációkban fél óránként van egy, de valójában hónapok teltek el két táncos buli között, ráadásul gyakran vidékre kellett utazni miattuk (igen, hintóval, döcögős utakon és általában esőben).

4. Persze nem is álmodhattak arról a lányok, hogy azzal táncolnak, akivel szeretnének.

5. És most nem azért, de mik ezek a rémes, besütött frizurák? A hajviseletre szigorú szabályok vonatkoztak, ráadásul életkorhoz is kötötték, ki milyen frizurával jelenhet meg (és nem csak Bath-ban, hanem otthon, vacsoránál is). Felejtsd el, hogy kiengedett hajjal mutatkozz a hálószobádon kívül: az olyan, mintha pucéran mutogatnád magad!

6. Na jó, tegyük fel, hogy udvarolnak neked: ne feledd, nem véletlenül mondják úgy, hogy eladósorba kerültél! A szüleid első kérdése rögtön az lesz, mennyit keres a fiú, mert ha keveset, akkor nem adják áldásukat a házasságra.

7. Szóval jobban tetted, ha előbb annak néztél utána, kinek van sok pénze a közelben, és csak azután estél szerelembe! Milyen romantikus, nem...?

8. Randizgatásról nem igazán hallottak ekkoriban: pár találkozás után már praktikus volt megbeszélni a menyegző részleteit.

9. Zuhanyzásról sem hallottak még a 19. században: és hiába készültek parfümök, a legtöbben eléggé szagosak voltak.

10. És mit tudsz csinálni, ha szingli maradtál? Mondjuk ezt:

Vagy ezt:

De arról nem is álmodozhatsz, hogy karriert fuss be: a patriarchátus sötét korszakáról beszélünk, amikor egy nő csak a férfiakon keresztül emelkedhetett felsőbb sorba. Itt Jane Austen nagyon is fehér hollónak számított! Bezzeg Liz Bennettnek összejött "minden": sikerült beleszeretnie egy gazdag fickóba és szépen beilleszkedett a társadalomba! Bleee...


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page