top of page
  • Writer's pictureNagy Boldizsár

A világ egy náci gyerek szemével

Updated: Jan 16, 2019


Sarah Cohen-Scali könyve nem csak attól különleges, hogy hosszabb ideig egy szenvedélyesen antiszemita, lelkes náci csecsemő a narrátora, hanem attól is, hogy egy történelmileg máig vitatott és homályos, a gyerekirodalom korpuszából pedig teljességgel hiányzó témát dolgoz fel: azokat a disztópiákban is nehezen elmesélhető életeket, amelyek a második világháború idején életre hívott náci nevelő és átnevelő intézményekben zajlottak.


Középiskolában nem sokat hallottunk róla, de a regényen keresztül a leghorrorosztikusabb részletig megismerhetjük ezeket a fajnemesítő otthonokat, ahol az ún. Lebensborn program szellemében a fizikailag és szellemileg is tiszta, árja ifjúság gyártása folyt. Itt, az SS által támogatott intézményekben születtek és nevelődtek féltve őrizve, szegregálva a hosszadalmas orvosi vizsgálatok után északi germán fajba sorolt gyerekek, egészen addig, míg ki nem utalták őket a Harmadik Birodalom valamelyik árja családjába vagy hadba nem küldték őket.


Max, aki először embrióként szólítja meg az olvasót, és aztán kilenc éves koráig mesél, egy árja mintagyerek: egyébként pedig büszke arra, hogy egy napon született Hitlerrel és hogy dolichokefál koponyaformájának köszönhetően a Lebensborn etalonja. Cohen-Scali egy oknyomozó újságíró alaposságával közvetíti a kiskorú narrátor őrült belső világát, aki ridegen elemzi, miért szükséges legyilkolni az anatómialiag fejletlen egyedeket és életereje teljében érzi magát, mikor a besúgásának köszönhetően több családot küldenek koncentrációs táborokba – majd látjuk kibontakozni azt is, hogyan hasonlik meg, amikor belehabarodik egy szintén árja külsejű, de zsidó fiúba. A Max című regény szókimondóbb, mint A csíkos pizsamás fiú, közel sem olyan érzelgős, mint A könyvtolvaj, és olyan provokatív kérdéseket feszeget, mint a Számláld meg a csillagokat: például azt, hogy vajon mennyire látjuk tisztán az aktuális politikai helyzetet, és fel merjük-e emelni a szavunkat, ha a hatalom kirekesztő, gyűlöletkeltő és veszélyes ideológiával mérgezi a társadalmat.

Heinrich Himmler, a Lebensborn alapítója lányával, Gudrunnal


Náci nővérek lámpa alatt vizsgálják át a gyerekeket

UV-lámpákkal kezelik a barna hajú árja gyerekeket abban a reményben, hogy fakóbb lesz a bőrük és a hajszínük


Gázmaszkpróba a nevelőintézetben

Adolf Hitler a gyerekek között0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page