top of page
  • Writer's pictureNagy Boldizsár

Az applikáció, ami megmondja, ki a legszexibb író


Amikor a Menő Könyvek vezető szerkesztőjeként dolgoztam, kitaláltam, hogy készítsünk egy online, könyvmoly YA-életmódmagazint, amiben nem csak a saját könyveinket reklámozzuk, hanem elsősorban erősítjük annak a szlogennek a tartalmát, miszerint "Olvasni menő" (és persze könyvet vásárolni is, haha).

Épp nem tudtam mivel kínozni magam ma reggel, úgyhogy eltöltöttem egy kis időt az önbizalomcsökkentő és depresszióerősítő HowHot.io oldalon, amit egy svájci társkereső oldal, a Blinq fejlesztett ki. Az ötletük az volt, hogy mielőtt regisztrálna hozzájuk az ember, le tudja ellenőrizni, melyik fotóján mennyire néz ki jól... vagy inkább rosszul (megj.: én természetesen nem ezért szórakoztam a fotóimmal, hiszen Szia, J., ha olvasod, én nagyon boldog vagyok a kapcsolatban, léci ne szakítsunk, köszönöm!). A képeket állítólag egy nagyon tudományos módszerrel vizsgálja a detektorhoz hasonló automata: a honlapon azt írják, hogy „konvolúciós módszerrel figyelik az arc mélyebb rétegeit és vektorok segítségével állapítják meg a fotón látható személy nemét, korát és arcának szépségét”. Köszi, tényleg semmi másra nem volt szüksége a világnak, mint egy svájci robotra, ami ilyen „objektív" vizsgálat után a képünkbe mondja, hogy ocsmányak vagyunk. Jobban mondva azt, hogy „Hm...”. Bár az „Ok” és a „Nice” kategóriáknak sem nagyon lehet örülni: és szinte alig ad valamire a program „Hot”, „Stunning” vagy „Godlike” értékelést. Hogy kicsit jobban érezzem magam, bedobtam néhány író és költő arcképét is a rendszerbe – és végül teljesen megnyugodtam, mert kiderült, hogy csak annyira vagyok csúnya, mint Charles Baudelaire, és jobban nézek ki Radnótinál!Na jó, akkor megmutatom azt is, milyen értékeléseket kaptak a többiek, mert az eredmények több mint viccesek (= inkább szomorúak).

A legkevésbé szexi a program szerint szegény Lucy-Maud Montgomery, az Anne Shirley-könyvek és a Váratlan utazás-sorozat írója.

Férfiak közül „Hm..”-t valamiért senki nem kapott (pedig Mikszáthttal és Máraival is próbálkoztam!), így a szépségverseny utolsó helyezettjei egy-egy „Ok”-val Ady és Samuel Beckett.


A kedvenc nő íróim és költőim közül többen is „okésak” a HowHot szerint: ide tartozik Jane Austen, Kaffka Margit és Mary Shelley is.

„Nice”, azaz szép kategóriába került Radnótin kívül John Keats, Szendrey Júlia, Sylvia Plath, Margaret Mitchell, sőt Homérosz (!!) is. Vagyis: jobban nézek ki, mint egy görög szobor! Ez azért valami, nem?

Jöjjenek a tudomány mai álláspontja szerinti dögös írók: „hot”-ot osztott az applikáció Virginia Woolfnak (ez a minimum, nem?), Anne Sexton Pulitzer-díjas költőnek, Nemes Nagy Ágnesnek (!), férfiak közül pedig Petőfinek és Baudelaire-nek.

Az igazi szépségnagyágyuk között valamiért csak pasik vannak (nők terén nagyon finnyás ízlésű ez a program: szerinte Kim Kardashian jobb nő, mint Charlotte Brontë, na neee...). “Stunning”, vagyis elképesztő, lenyűgöző, csodálatos a HowHot szerint Jack Kerouac,

aki pedig egyenesen isteni, vagyis „Godlike”, az nem más, mint (nem fogjátok elhinni): Anton Pavlovics Csehov!

Hát ez az játék tényleg olyan, mint egy Csehov-darab: nem is tragikus, nem is komikus, egyszerűen triviális és kicsit groteszk.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page